Somnul şi dieta

Somnul şi dieta

Alimentele pe care le consumă copilul dumneavoastră pe tot parcursul zilei, dar mai ales seara, îi pot influenţa modul în care se odihneşte noaptea.

Cercetările demonstrează că acei copii care nu dorm suficient sunt predispuşi să aibă probleme la şcoală şi să se dezvolte mai incet decat cei care se bucură de o odihnă adecvată” (Prof. Wendy Hall, expert în probleme de somn la Universitatea British Columbia).

 

Iată câteva informaţii interesante:

 

  • Cofeina: este substanţă amară, care în mod obişnuit energizează, dând corpului un semnal de trezire. Se găseşte în mod natural în cafea, ceai, nuci de cola, mate, guarana şi cacao. Dintre alimentele cele mai cunoscute, care abundă de cofeină, amintim: cafeaua şi ceaiul; ciocolata; sucurile răcoritoare; băuturile pentru sportivi şi băuturile energizante.
  • Triptofanul: este un aminoacid esenţial care induce somnul şi care este în mod natural prezent în lactate, carnea de curcan şi ovăz. Deci este adevărat: laptele cald ne poate ajuta să adormim!
  • Melatonina: este un hormon natural pe care organismul nostru îl produce atunci când se înserează. Este responsabil pentru starea de somnolenţă din timpul serii şi reglează ciclul somn – veghe ( ritm circadian). Unele alimente, precum sucul de cireşe şi bananele, conţin melatonină ( acestea din urmă mai au şi magneziu, o substanţă minerală care ajută musculatura să se relaxeze).
  • Fructele şi sucurile naturale din fructe: sunt alimente/ băuturi dulci, pentru că au zahăr în conţinut. Acesta se regăseşte fie sub forma de fructoză (cel mai frecvent), fie sub forma de sucroză (zahărul “de masă”), glucoza sau alţi carbohidraţi. Este cunoscut faptul că zahărul dă energie pe termen scurt corpului.
  • Orezul de iasomie: este un aliment pe care organismul îl digeră lent, eliberând treptat glucoză în sânge. Un studiu a constatat că acest tip de orez de iasomie consumat cu patru ore înainte de culcare diminuează considerabil cantitatea de timp necesară pentru a adormi.
  • Cartofii dulci: oferă un complex de carbohidraţi ce promovează somnul, conţinând şi potasiu, relaxant muscular. Alte surse bune de potasiu includ consumul regulat de cartofi copti, fasole şi
  • Rădăcina de valeriană: accelerează debutul somnului şi îmbunătăţeşte calitatea acestuia. Unii specialişti susţin că ceaiul de valeriană, împreună cu muşeţelul, susţin un somn de calitate.

 

Ce putem face pentru a ne ajuta copiii să aibă un somn odihnitor:

 

  • O bună rutină a mesei de seară: un program riguros al cinei, luată la ora potrivită, îi poate ajuta pe cei mici să se pregătească de somn.
  • O gustare uşoară: alimentele cu un conţinut caloric scăzut ajută digestia şi oferă în acelaşi timp senzaţie de saţietate. Cerealele cu un conţinut scăzut de zahăr, împreună cu laptele, pot fi o alegere potrivită pentru copilul dumneavoastră.
  • Consum moderat de lichide: stabiliţi o limită înainte de culcare, pentru a preveni nevoia de a merge la toaletă. Orice întrerupere a somnului duce la scăderea calităţii acestuia şi la accentuarea stării de oboseală.

 

Împreună cu dezvoltarea unei rutine de culcare potrivite, alimentaţia constituie un element care poate ajuta atât la instalarea, cât şi la obţinerea unui somn odihnitor, esenţial pentru copiii dumneavoastră.

 


Comentarii