La taifas în laguna baloanelor

La taifas în laguna baloanelor
Ploaia răpăia furioasă pe frunzele mari de brusture și ciuperciuțele se aplecaseră la pământ. Vântul sufla grozav de tare printre crengile pline de frunze și acadele, până când…se făcu liniște!
Și în timp ce floricelele se scuturau de stropii reci, păsările se apucară vesele să trezească întreg luminișul! Și deodată, cerul se coloră în sute de nuanțe, norii risipiți lăsară în urmă doar albastrul intens al cerului și un soare care lumina ca un stroboscop prin baloanele colorate.
Zânele se agitau, animăluțele fremătau și ele, iar  câțiva ștrumfi încercau să facă ordine în această harababură.
Era acea zi din an când baloanele veneau la preliminariile pentru Concursul Internațional de Baloane Super-Extra-Minunate,  cel mai mare concurs de baloane din lume. Cele mai frumoase, colorate și sus-zburătoare participau în etapa finală.
Așa că, baloanele din Pădurea Albastră se adunaseră toate în Laguna Baloanelor din Vată de Zahăr.

Era tare greu să alegi care balon ar fi putut să zboare mai repede, sau care e mai frumos, ba chiar și mai gustos.
Zânelor le plăceau baloanele cele mai verzi, puțin cristalizate de soare, de care uneori se lipeau bomboane cu aromă de cireșe ba chiar și caise parfumate! Acestea zburau sus..sus de tot, până aproape de raze.
Animalele iubeau, bineînțeles, baloanele după chipul și asemănarea lor, jucăușe și cu ochii mari, uneori chiar din ciocolată.
Iar ștrumfii voiau mereu să câștige baloanele sub formă de mâncare, colorate, cu multe arome și atât de apetisante, încât ți se făcea foame instantaneu.

În timp ce baloanele planau deasupra Lagunei, printre frunze și ciupercuțe, dezbaterile erau intense. Ba că nu contează cât de sus, ci cât de mult. Dar oare culoarea ar conta? Dar e frumos ce îi place melcului sau ce îi place ursului? Sau poate ar fi să meargă doar baloanele care nu au mai fost și în alți ani.

Care să fie criteriile de departajare, nici măcar sirenele nu puteau spune, iar ele erau mereu cele înțelepte, chemate să departajeze.

În toată hărmălaia, bufnița o chemă pe Ștrumfița- Gărgărița și îi șopti:
  • Cum ar fi oare dacă în acest an nu am face nicio departajare?
  • Adică cum? Întrebă curioasă ștrumfița.
  • Adică fiecare balon este unic, prin urmare frumos în felul lui. Cum am putea noi să deosebim două lucruri deja deosebite? Nu ar fi corect. Și atunci, dacă toate baloanele ar merge la concurs, fiecare ar putea să își dea seama de unicitatea sa.
Ștrumfiței i se păru o idee grozavă! La urma urmei, nici ea nu era la fel cu alte ștrumfițe, la fel cum nici prietenii ei nu erau identici. Și tocmai de aceea erau cu toții minunați.
Încântată de idee, i-o șopti zânei, care i-o spuse unui ștrumfel, care o zise unui ierpure, care o strigă melcului, care o spuse ursului, care înștiință pe toată lumea.
Pentru un moment se lăsă aceeași liniște ca cea de după ploaie. Ca mai apoi toată Laguna să răsune de bucurie și aplauze!!
Toate baloanele vor merge la concurs! Pentru ca, la fel ca și celelalte vietăți, baloanele sunt unice și frumoase, fiecare în felul lui.

Poster gigant de colorat, La taifas în laguna baloanelor

Comentarii