Armstrong. Călătoria fantastică a unui şoricel pe lună - Torben Kuhlmann

Armstrong. Călătoria fantastică a unui şoricel pe lună - Torben Kuhlmann

O nouă poveste în care visurile nu cunosc limitele imaginaţiei, un nou capitol plin de suspans şi emoţie, în care îţi doreşti să îi fii alături micului explorator şi să îl vezi reuşind.


Cu mult timp în urmă, un şoricel a învăţat să zboare şi a traversat Atlanticul. Am fost acolo, cu inima strânsă şi ne-am bucurat când a ajuns la New York.

Acum, un alt curajos şoricel ţinteşte spre Lună, trăind o aventură de neuitat şi demonstrând că, pentru cei mai mari inventatori, statura măruntă nu reprezintă niciun impediment.

Totul s-a născut din fascinaţia micului ghemotoc de blană pentru astrul nopţii. A urmărit-o multă vreme prin lentilele imensului telescop, notându-şi răbdător fiecare detaliu.

A încercat să îi atragă şi pe tovarăşii lui şoricei în povestea fascinantă, însă aceştia aveau preocupări mult mai “lumeşti”, mai mult gastronomice şi mai puţin astronomice.

Rămas singur după o întâlnire cu aceştia, micul explorator descoperă încă un pasionat…şi un bilet. Pleacă la drum, cu trenul, hotărât să-l găsească pe acela care îi împărtăşea pasiunea.

“Un muzeu plin cu invenţiile oamenilor” este destinaţia perfectă pentru tenacele vizionar. Supriza cea mare îl aşteaptă însă tot într-o gaură de şoarece: o colecţie întreagă  de aparate de zbor în miniatură şi un bătrân şoarece, deschizător de drumuri la vremea sa.

Întors acasă, micul inventator este acum mai hotărât ca oricând să ajungă pe Lună. Îşi petrece următoarele săptămâni în biblioteci, merge la cursuri, strânge informaţii peste informaţii. Hotărăşte că primul pas este să îşi creeze un costum care să îl apere de mediul neprietenos din spaţiu, dar care să îi ofere şi suficient oxigen.

Apoi, începe să caute soluţii pentru vehiculul care avea să îi asigure călătoria. Eşecul iniţial nu îi ia din avânt. Dimpotrivă. Se luptă, pe rând, cu înălţimea, cu focul şi chiar cu deznădejdea.

Când totul pare pierdut, o voce cunoscută îi insuflă încredere.

În zilele următoare, reia căutările, având însă acum urmăritori la fiecare pas. Strânge material, face un nou proiect şi, când era gata pentru lansare, ceva neaşteptat i se întâmplă: pălăriile turtite, împreună cu ajutoarele lor, îi găsesc ascunzătoarea.

Nu-i mai rămâne acum decât un singur lucru: să se lanseze în spaţiu. În urma sa, “preţioasa bijuterie de smarald” se face din ce în ce mai mică. De-a lungul a trei zile, experimentează  imponderabilitate, amestecată cu uimire şi satisfacţie.

Reuşeşte ceea ce nimeni, până atunci, nu îndrăznise nici măcar să viseze: explorarea Lunii, de aproape. Succesul său devine imediat un exemplu pentru toţi, de la şoareci la oameni: Ad astra per aspera  - Spre stele, pe un drum anevoios!


Torben Kuhlmann ne aduce în faţa ochilor povestea, într-o manieră deosebită: “Iustrațiile detaliate, cu tonuri calde, în creion și acuarelă, susțin vizual progresele înregistrate de șoricel în timp ce prelucrează diverse obiecte de uz casnic – un ceas deșteptător, o folie de aluminiu sau niște recipiente din metal – pentru a-şi construi un costum spațial și a-şi lua zborul.” ) Nicole Lamy, New York Times Book Review).

Poţi cumpăra cartea de aici: Armstrong. Călătoria fantastică a unui şoricel pe lună - Torben Kuhlmann şi să-ţi faci propriul jurnal de lectură.

Comentarii